Romney wint voorverkiezingen Iowa

Mitt Romney heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat Iowa met acht stemmen verschil gewonnen. Dat heeft de voorzitter van de Republikeinse partij in Iowa woensdag bekendgemaakt. Tot op het laatste moment was het een nek-aan-nekrace tussen Romney en Rick Santorum, een voormalige senator uit Pennsylvania.

Voor Romney, die al langer de favoriet is voor de Republikeinse presidentskandidatuur, is het een positief resultaat. Iowa kent veel conservatieve evangelische kiezers, een bevolkingsgroep die zich niet voelt aangetrokken tot de gematigde Romney.

"Op naar New Hampshire", zei Romney in een verwijzing naar de staat waar de volgende voorverkiezingen op 10 januari worden gehouden. "We hebben een klus te klaren." Romney negeerde de sneren van zijn Republikeinse concurrenten en haalde vooral uit naar Obama. "Dit is een mislukt presidentschap", zei Romney. "De president mag dan misschien een aardige kerel zijn, maar hij kan het gewoon niet aan." Volgens Romney is hij dankzij zijn ervaring in de zakenwereld beter in staat om nieuwe banen te creëren dan de Democraat Obama.

De uitslag in Iowa toont echter wel aan hoe lastig het voor Romney is om meer kiezers achter zich te scharen. In nationale peilingen onder Republikeinse kiezers komt de steun voor Romney al maanden uit op zo'n 25 procent.

Voor Santorum wordt het moelijk om zijn verrassend goede resultaat in Iowa te herhalen in andere staten. Het conservatieve electoraat in Iowa kan zich vinden in de standpunten van Santorum, die onder meer tegen abortus en het praktiseren van homoseksualiteit is. Het is echter onduidelijk of zijn boodschap zal aanslaan in andere staten waar mensen zich meer zorgen maken over de economie. Verder is het nog maar de vraag of Santorum het benodigde geld bijeen kan krijgen voor een nationale campagne.

Santorum klonk echter strijdlustig nadat de uitslag bekend was gemaakt. "God heeft ons dit geweldige land gegeven zodat mensen vrij konden zijn", aldus Santorum. "Ik wil God publiekelijk bedanken." Hij maakte van de gelegenheid gebruik om mensen te vragen zijn campagne te steunen. "Het is nu of nooit voor conservatieve kiezers", zei Santorum. "Ik ben de enige authentieke, gepassioneerd conservatieve kandidaat die de GOP (Republikeinse partij, red.) kan verenigen."

Volgens een bron binnen de Republikeinse partij zal John McCain, de Republikeinse presidentskandidaat in 2008, later woensdag zijn steun uitspreken voor Romney. Santorum zei enkel verrast te zijn dat McCain zich niet eerder achter Romney heeft geschaard. "John is een gematigd Republikein, en ik denk dat zijn wereldbeeld strookt met dat van Mitt."

De libertaire kandidaat Ron Paul werd derde in Iowa. Newt Gingrich, die enkele weken geleden nog aan kop ging in de meeste peilingen, werd vierde. De Texaanse gouverneur Rick Perry moest genoegen nemen met een vijfde plaats. Perry is inmiddels teruggekeerd naar Texas om zich te beraden op zijn kandidatuur.

Michelle Bachmann, die in een peiling in Iowa in augustus nog aan de leiding ging, eindigde als laatste.


Romney wint voorverkiezingen Iowa (Foto: Novum)