Nieuwjaarsaapje geboren in Ouwehands Dierenpark

In Ouwehands Dierenpark Rhenen is op nieuwjaarsdag een roodbuiktamarin geboren. Apenverzorgers zagen een klein pluizenbolletje op de rug van een van de ouders. Het is het eerste jong van het nieuwe jaar in de Utrechtse dierentuin.

Roodbuiktamarins zijn insectenetende apen die van nature voorkomen in de bossen van Brazilië en Peru. Ze voeden zich in het dierenpark ook met huidschilfers van leguanen. De roodbuiktamarin, een bedreigde diersoort, leeft in groepen en slingert en springt doorgaans hoog in de bomen.

Het nieuwe jaar had nog meer nieuw leven in petto. In Artis werd een Zuid-Amerikaanse tapir geboren. Het mannetje heeft al een bolle buik van het drinken, laat de dierentuin in Amsterdam weten. Het tapirkalfje heeft ter camouflage een bruine vacht met witte strepen en stippen en lijkt daarmee niet op zijn ouders, die helemaal bruin zijn.

Tapirs eten vooral fruit, gras, bladeren en waterplanten en hebben in veel landen een beschermde status. Toch wordt er nog veel op de dieren gejaagd om zijn vlees en huid. Artis neemt deel aan het Europees fokprogramma.


Nieuwjaarsaapje geboren in Ouwehands Dierenpark (Foto: Novum)