Spanje waarschuwt voor nog groter tekort

Het begrotingstekort van Spanje over 2011 valt mogelijk licht hoger uit dan acht procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit is alleen nog niet zeker. Dat zei minister van financiën Luis de Guindos maandag.

De Guindos, die afgelopen maand aantrad als minister van financiën, zei dit in een radio-interview. Vrijdag stelde de Spaanse regering dat het begrotingstekort waarschijnlijk net onder acht procent van het bbp zal uitkomen. De vorige regering had zich een tekort zes procent ten doel gesteld.

Met de overschrijding van het begrotingstekort is Spanje het volgende financieel zwakke land uit de eurozone dat zijn bezuinigingsdoelen niet haalt. Tegelijk met de overschrijding van het begrotingsdoel maakte het land bekend 8,9 miljard euro extra te bezuinigingen in 2012. Dit naast belastingverhogingen die zes miljard euro zouden moeten bijdragen aan de staatskas.

De Guindos zei maandag verder dat hij verwacht de Spaanse omzetbelasting, die tot de laagste in de eurozone behoort, op het huidige niveau te houden. Het btw-tarief werd afgelopen vrijdag niet verhoogd.

Over plannen van de Spaanse overheid om een 'bad bank' in het leven te roepen, zei de minister dat er nog geen definitief besluit is gevallen. Bij een 'bad bank' kunnen risicovolle vastgoedbeleggingen worden ondergebracht die nu bij commerciële banken op de balans staan, De Guindos voegde daaraan toe dat zijn regering de impact op de overheidsfinanciën van een sanering van de bancaire sector zal proberen te minimaliseren.