Willeke van Ammelrooy: Beatrix speelt ook een rol

Willeke van Ammelrooy ziet wel overeenkomsten tussen haar vak en dat van koningin Beatrix. "Beatrix speelt een rol", zegt de actrice die is te zien als de majesteit in de tv-serie Beatrix, Oranje onder Vuur.

Volgens Van Ammelrooy speelt de koningin 'altijd dezelfde rol, en ook nog een die ze zelf heeft geschreven'. "Het is alsof ze zichzelf geboetseerd heeft", vertelt de actrice maandag in dagblad Trouw. "Vroeger had ik kritiek op haar eenvormige uiterlijk, maar nu begrijp ik dat ze zich kleedt naar uitgedachte regels. Houden zo, prima. Herkenbaar voor de hele wereld."

Ook lichamelijk ziet ze overeenkomsten met de majesteit. "We hebben dezelfde jukbeenderen en allebei een Hollands lichamelijk gestel", vindt ze. "Maar uiterlijk is niet het belangrijkste. De stem ook niet, als je die klakkeloos nadoet kun je niet spelen. Het is erop gaan lijken doordat ik bij elke zin probeer te voelen wat zij gevoeld moet hebben."

Beatrix, Oranje onder Vuur wordt vanaf maandagavond uitgezonden door de VPRO. Ook Bastiaan Ragas, als prins Willem-Alexander, en Katja Herbers, als Maxima Zorreguieta, zijn in de serie te zien.