'Wellink hekelt optreden ECB'

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat met zijn nieuwe kredietfaciliteit voor drie jaar veel te ver in de ondersteuning van banken. Dat zegt oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DBN) maandag in een interview met het Financieele Dagblad (FD).

Volgens Wellink had ECB-president Mario Draghi ook niet moeten suggereren dat de banken met dit goedkope geld staatsobligaties kunnen kopen. "Dat is iets wat me niet bevalt aan de ontwikkelingen bij de ECB. Drie jaar is gewoon te lang. Dat is geen liquiditeitssteun meer, maar solvabiliteitssteun."

Volgens Wellink moet de ECB "buitengewoon terughoudend zijn met te lange uitleenperioden". Het stoort de voormalig centralebankier dat banken volledig vrij zijn in de besteding van dit geld, aldus het FD. "Ze kunnen het gebruiken voor aflossing van schulden. Dat is een douceurtje dat aan de banken wordt gegeven. Het kan worden gebruikt om de kredietverlening in stand te houden. Dat is op zichzelf bezien oké, maar dan moet je er natuurlijk geen dertigjarige hypothecaire leningen mee financieren."

'Wellink hekelt optreden ECB'
'Wellink hekelt optreden ECB' (Foto: ANP)