AzG België ongerust over lot ontvoerden

De Belgische afdeling van de hulpverleningsorganisatie Artsen zonder Grenzen maakt zich grote zorgen over het lot van twee ontvoerde medewerksters in Somalië. Directeur Christopher Stokes is zeer ongerust nu twee andere AzG-medewerkers donderdag in hun ziekenhuis in Mogadishu zijn doodgeschoten.

Stokes gaf zaterdag te kennen dat AzG overweegt de werkzaamheden in Somalië op te schorten. Het is absoluut de intentie om in het land werkzaam te blijven, maar dat moet dan wel kunnen, aldus Stokes.

Donderdag kwamen de 53-jarige Belg Philippe Havet, de directeur van AzG in Somalië, en de 44-jarige Indonesische arts Andrias Karel Keiluhu om het leven toen een Somalische bewaker die eerder deze week was ontslagen terugkeerde naar het ziekenhuiscomplex van AzG in Mogadishu en het vuur opende. De Somaliër was ontslagen omdat hij op grote schaal medicijnen had gestolen om die op de zwarte markt te verkopen.

Stokes zei zich ernstig zorgen te maken over het lot van twee Spaanse medewerksters van AzG die in oktober werden ontvoerd uit Dadaab, 's werelds grootste vluchtelingenkamp in het Keniaans-Somalische grensgebied. De twee zijn vanuit het kamp, in Kenia, zeer waarschijnlijk naar Somalië ontvoerd. Er is niets over hun lot bekend.