Rotterdams vogelgrieponderzoek baart ook WHO zorgen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat gevaarlijke informatie over het vogelgriepvirus in verkeerde handen kan vallen. Aanleiding is het onderzoek van onder meer het Erasmus MC in Rotterdam. Wetenschappers hebben een variant van het dodelijke virus gecreëerd die ook van mens op mens kan overspringen.

De WHO schrijft in een verklaring dat het zich 'ernstige zorgen maakt over de mogelijke negatieve gevolgen' als de resultaten van de studie gebruikt zouden worden om biologische wapens te maken of als het gemuteerde virus per ongeluk vrijkomt.

Toch zouden alle geloofwaardige onderzoekers toegang moeten hebben tot de wetenschappelijke studie, vindt Keiji Fukada, de belangrijkste griepexpert van de WHO. Daardoor kunnen ze onderzoek doen hoe een pandemie van het dodelijke H5N1-virus voorkomen kan worden. Eerder maakte een Amerikaanse commissie al bezwaar tegen het vrijgeven van de volledige onderzoeksresultaten. Volgens de National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB) zouden de gegevens misbruikt kunnen worden door kwaadwillenden. Ondanks hun bedenkingen besloten de onderzoekers de publicatie van hun onderzoek te censureren. Mensen raken zelden besmet met het vogelgriepvirus. Het treft vooral mensen die zeer nauw in contact komen met gevogelte. Mensen die het virus oplopen, overlijden in zestig procent van de gevallen.