Jackson: dwergen uit Hobbit zijn hels ensemble

Peter Jackson had grote moeite met het uit elkaar houden van de castleden van zijn tweeluik The Hobbit. De regisseur maakte zich er al voor de opnames zorgen over. "Ik stelde me voor dat ik een hele reut acteurs had met lang haar en een baard. Hoe zou ik die ooit uit elkaar moeten houden? Het is eigenlijk een ensemble uit de hel", zegt hij tegen de website Comicbookmovie.

"Ik vond de negen castleden van The Lord of the Rings al een enorme klus", gaat de 50-jarige filmmaker verder. "Nu heb ik er, met Bilbo en Gandalf, in totaal vijftien."

De grootste uitdaging was het verschillend maken van de dertien dwergen die met de Hobbit Bilbo Baggins en de tovenaar Gandalf op zoek gaan naar de schat van de draak Smaug. Dat bleek al eerder uit Jacksons verslagen van zijn werk op de filmset. Ook in het boek van J.R.R. Tolkien vond hij de dwergen vaak inwisselbaar. Hij loste dit vooral op door ze allemaal zeer verschillende pruiken en baarden te geven.

Inmiddels vindt Jackson de dwergen juist een van de sterke punten van de film. "Zij geven het verhaal een soort kinderlijke speelsheid. Hun energie en lak aan politieke correctheid maken deze film heel anders dan The Lord of the Rings. The Hobbit is veel meer een kinderboek, The Lord of the Rings totaal niet."

Toch probeert Jackson zo veel mogelijk te behouden van de The Lord of the Rings-trilogie, die hij ook regisseerde. "Het moet lijken alsof we zijn teruggekeerd op locatie in Midden-Aarde", legt hij uit. "Deze films moeten eruitzien als het begin van The Lord of the Rings. We zijn dezelfde filmmakers die naar dezelfde wereld terugkeren."

Het eerste deel van de twee Hobbit-films, The Hobbit: An Unexpected Journey, gaat op 13 december in Nederland in première. Deel twee, The Hobbit: There and Back Again, volgt in 2013. Beide fims verschijnen ook in 3D.


Jackson: dwergen uit Hobbit zijn hels ensemble (Foto: Novum)