Schmallenbergvirus bij 27 bedrijven vastgesteld

Het Schmallenbergvirus is tot nu toe bij 27 bedrijven vastgesteld. Op 55 bedrijven loopt het onderzoek nog en bij 26 onderzochte bedrijven is het virus niet aangetoond. Dat schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben zich 108 bedrijven gemeld die denken te zijn getroffen door het virus. Bij de 26 bedrijven waar het virus niet is gevonden, kan een infectie niet worden uitgesloten. Met het beschikbaar komen van een test op afweerstoffen zal het aantal bedrijven waar een infectie met het virus wordt aangetoond dan ook waarschijnlijk verder oplopen.

Het Schmallenbergvirus is nieuw in Europa. De Nederlandse Gezondheidsdienst voor Dieren krijgt sinds 1 december meldingen van misvormd geboren schapenlammeren. De zieke dieren zijn al een aantal maanden geleden besmet geraakt, waarschijnlijk door kleine vliegjes.

Volgens het RIVM is de overdracht van het virus op mensen zeer onwaarschijnlijk. In Duitsland is het virus gevonden bij een misvormd geboren kalf en in België is het virus op vijf schapenbedrijven gevonden.