IMF waarschuwt Griekenland voor schuldniveau

(Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Griekenland gewaarschuwd dat het land mogelijk niet in staat zal zijn de staatsschuld te verlagen naar een houdbaar niveau. Volgens het IMF suggereert het slechte economische vooruitzicht dat het noodlijdende land hier zelfs met de geplande afschrijving van vijftig procent niet toe in staat zal zijn. Dat stellen twee functionarissen die op de hoogte zijn van gesprekken.

"Een afschrijving van vijftig procent is mogelijk niet langer voldoende om de Griekse staatsschuld terug te brengen naar een aanvaardbaar niveau. Dit gezien de nieuwe economische verwachtingen van het IMF". Dat meldt een van de ingewijden.

Een functionaris van het IMF bevestigt dat medewerkers momenteel werken aan een scherpere beoordeling van de Griekse economie dan de analyse die een maand eerder werd uitgegeven.

Sommige medewerkers van het IMF denken dat 'de analyse van de schuldpositie niet langer steekhoudend is onder de nieuwe economische vooruitzichten', aldus één van de functionarissen. "Om de Griekse schuld duurzaam te maken zijn er aangescherpte bezuinigingen vereist of aanvullende leningen van Europa nodig."

De uitspraken onderstrepen de kwetsbaarheid van de Griekse financiële situatie en de marktspeculaties dat Griekenland een default nadert.