Amerikaanse staatsschuld nadert deze week limiet

De Amerikaanse staatsschuld zal vrijdag honderd miljard dollar van de limiet afzitten, en president Barack Obama's regering zal naar verwachting actie ondernemen om het schuldenplafond te verhogen met 1,2 biljoen dollar, stelt het Amerikaanse ministerie van financiën op dinsdag.

Een hoge ambtenaar van het ministerie heeft verslaggevers verteld dat de regering het Congres moet laten weten wanneer de staatsschuld honderd miljard dollar van het plafond af is, wat naar verwachting vrijdag aan het einde van de dag gebeurt.

Op dit moment is de limiet op de schuld vastgesteld op 15,194 biljoen dollar, en na een verhoging zou het 16,394 biljoen dollar bedragen. De president dient voor een verhoging een verzoek in te dienen bij het Congres, waarna deze binnen vijftien dagen het verzoek af moet wijzen, omdat de verhoging anders doorgevoerd wordt. Mocht het Congres besluiten het verzoek af te wijzen dan kan president Obama zijn veto uitspreken.

Als het schuldenplafond verhoogd wordt dan verwacht het ministerie van financiën dat het plafond niet voor eind 2012 opnieuw bereikt zal worden.