Voorspoedig herstel vastgelopen schip Antarctica

De reparatiewerkzaamheden aan een Russische vissersboot die bijna twee weken geleden in de Zuidelijke Oceaan bij Antarctica water maakte verlopen voorspoedig. Dat hebben de Nieuw-Zeelandse autoriteiten dinsdag gezegd.

Het vaartuig, de Sparta, kwam 16 december in botsing met een stuk ijs onder het wateroppervlak, waarna er een gat van zo'n dertig centimeter in de romp van het schip ontstond. Reddingspogingen werden bemoeilijkt door grote ijsschotsen die in de omgeving van de vissersboot dreven, maar maandag kon eindelijk hulp worden geboden door een Zuid-Koreaanse ijsbreker.

Tot dat moment zagen de opvarenden zich genoodzaakt het ijzige water weg te pompen. Ze moesten de lading verplaatsen om het vaartuig stabieler te maken, terwijl sommige bemanningsleden zich uit voorzorg al in veiligheid hadden gebracht op reddingsvlotten.

De Nieuw-Zeelandse reddingsdiensten lieten weten dat de reparatiewerkzaamheden naar behoren verlopen, hoewel aan het herstellen van de schade aan de buitenkant van het schip om veiligheidsredenen niet wordt begonnen. Toch is de verwachting dat de Sparta weer zeewaardig kan worden gemaakt.