Olievlek Nigeria ingedamd

De grote olievlek bij Nigeria is ingedamd voor hij de kust kon bereiken. Dat hebben medewerkers van olieconcern Royal Dutch Shell maandag meegedeeld.

Shell onderzoekt nog hoe de lekkage van zo'n veertigduizend vaten in het olieveld Bonga kon ontstaan. Het veld wordt bediend vanaf een groot schip, in plaats van zoals gebruikelijk een olieplatform. Het schip staat via leidingen onder water in verbinding met de oliebronnen en overslagboeien waaraan tankers kunnen vastkoppelen. Volgens de meetapparatuur aan boord leek alles in orde; het lek 20 december werd pas ontdekt toen personeel een oliefilm op het water zag drijven.

De gelekte olie vormde een vlek die uiteindelijk negenhonderd vierkante kilometer besloeg. Met chemische middelen werd de olie opgebroken, terwijl de vlek ook slonk door verdamping. De restanten van de vlek werden zo'n achttien kilometer uit de kust ingedamd, zei manager Cliff Pain.

Ondertussen is rond de monding van een rivier in de deelstaat Delta een nieuwe olievlek ontdekt. Volgens Mutiu Sunmonu van Shell Nigeria is de olie afkomstig uit een andere bron, maar hij beloofde dat Shell ook die vlek zal opruimen.

Shell exploiteert het Bonga-veld in samenwerking met het Italiaanse Eni, Exxon Mobil, het Franse Total en de Nigeriaanse nationale oliemaatschappij. De productie beloopt ongeveer tweehonderdduizend vaten per dag, ofwel een tiende van de totale dagproductie van Nigeria. Het veld is stilgelegd en Shell kon maandag nog niet zeggen wanneer de oliewinning wordt hervat.


Olievlek Nigeria ingedamd (Foto: Novum)