Directeur verwacht pensioenkorting tot tien procent

Pensioenuitkeringen gaan vanaf april 2013 met vijf tot tien procent omlaag. Dat zegt André ten Damme, financieel directeur van APG, de pensioenuitvoerder van onder meer het ABP.

"Als ik naar de huidige cijfers van pensioenfondsen in Nederland kijk kan ik niet anders concluderen dan dat veel fondsen in 2012 een kortingsbesluit zullen moeten nemen", zegt Ten Damme dinsdag in Trouw.

De Nederlandsche Bank (DNB) oordeelt op 31 december over de pensioenfondsen die een herstelplan hebben ingediend. Zij moeten maatregelen nemen als dit niet volgens schema verloopt. Dit leidt er volgens Ten Damme toe dat 'een groot aantal' fondsen per april 2013 de pensioenuitkering moet verlagen. "De rekensommetjes die nu gemaakt worden, stemmen somber." Veel pensioenfondsen hebben nog steeds een dekkingstekort, een dekkingsgraad van onder de 105 procent. Overigens meldde DNB op 15 december dat de gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen eind november tot 97 procent was gestegen. Aan het einde van het derde kwartaal was de verhouding tussen bezittingen en verplichtingen van de fondsen nog 94 procent.

Eind november waren 5,1 miljoen actieve deelnemers en 2,5 miljoen pensioengerechtigden aangesloten bij een van de 261 pensioenfondsen met een dekkingstekort.

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, het grootste pensioenfonds, liet deze maand weten dat de pensioenen komend jaar niet meegroeien met de gemiddelde loonontwikkeling bij de overheid.