Meisje (8) schokt IsraŽl tijdens tv-interview

Een achtjarig meisje heeft, afgelopen vrijdag op de Israëlische televisie een voor velen schokkend interview gegeven. Naama Margolese vertelde op Channel Two namelijk dat ze op weg naar school herhaaldelijk is bedreigd, uitgescholden en bespuugd door ultra-orthodoxe joden. 

Volgens een bekende commentator, Nahum Barnea, van een van de grootste kranten in Israël de 'Yedioth Ahronoth', is dit bepaald geen nieuws. "Het punt is alleen dat ze het nu vernamen uit de mond van een klein meisje met blond haar en blauwe ogen.", zo schreef hij gisteren. Naama vertelde dat ze bang is onderweg naar school omdat ze herhaaldelijk bedreigd wordt door ultra-orthodoxe joden in Beit Shemesh, een voorstad van Jeruzalem. Af en toe wordt ze in haar gezicht gespuugd en maakt men haar uit voor hoer of bastaard.

"In een westerse, liberale democratie is de publieke ruimte open en veilig voor iedereen, mannen en vrouwen. Voor verwijten noch voor discriminatie kan hier een plaats zijn." zei premier Netanyahu gisteren tijdens de kabinetszitting naar aanleiding van het tv-interview. Ook voegde hij eraan toe dat met de politie is afgesproken dat ze kordaat zullen optreden tegen 'zij die spuwen, geweld gebruiken of anderzijds bedreigend zijn voor anderen' en dat 'straatborden waarin mannen en vrouwen worden opgeroepen om aan verschillende kanten van de straat te lopen zullen worden weggenomen.'

Channel Two stuurde een cameraploeg naar de betreffende stad. Reporters werden met stenen onthaald, een van de verslaggevers raakte gewond en een deel van het materiaal werd gestolen. De politie moest tenslotte de tv-ploeg redden uit de handen van boze orthodoxe bewoners.

Moshe Abutbol, de burgemeester van Beit Shemesh is van mening dat het om een groep van '20 tot 50 mensen gaat die zich schuldig maken aan onaanvaardbaar gedrag', op een bevolking van zo'n 87.000.

Op Facebook is inmiddels een actiegroep opgericht, die de naam kreeg van Na'ama. Hier wordt opgeroepen om dinsdag een betoging in Beit Shemesh te houden en men hoopt dat seculiere Israëli's uit het hele land zullen deelnemen.


Meisje (8) schokt Israël tijdens tv-interview