'Zorgverzekering gezin kan 250 euro goedkoper'

Negen op de tien Nederlanders betalen onnodig te veel voor hun zorgverzekering. Een gezin dat overstapt naar een internetverzekering of gebruikmaakt van een collectiviteitskorting kan op jaarbasis 254 euro besparen. Voor een indivdu is dat de helft. Dat meldt de vergelijkingssite zorgkiezer.nl.

Een kwart van de Nederlanders heeft de basisverzekering individueel afgesloten bij een verzekeraar, terwijl die dezelfde polis ook met een collectiviteitskorting aanbiedt. Dat komt doorgaans neer op een korting van tien procent. Die bedraagt overigens bij ruim een derde van de verzekerden maar 4,7 procent, omdat zij via hun werkgever niet de volle korting van tien procent ontvangen.

Zo'n negentig procent van verzekerden heeft een reguliere zorgverzekering, terwijl ze tien procent voordeliger uit kunnen zijn als ze een internetverzekering afsluiten, aldus zorgkiezer.nl, dat zich onafhankelijk noemt.

Ongeveer acht procent van de Nederlanders wisselt dit jaar van zorgverzekering, is de verwachting. Van de overstappers wisselt bijna zestig procent omdat de huidige zorgverzekeraar te duur is, bleek onlangs uit onderzoek van de Consumentenbond.

Het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering bedraagt volgend jaar 240 euro. Het eigen risico gaat komend jaar met vijftig euro omhoog naar 220 euro, en premies voor de aanvullende verzekering stijgen met ongeveer tien procent. Een kwart van de aanvullende polissen voor komend jaar biedt wel minder dekking dan in 2011.

Overstappen kan nog tot 31 december, waarna er nog twee maanden resteren om de details van de verzekering in te vullen. Zorgkiezer.nl verwacht overigens dat de premieverschillen tussen de reguliere en de internetverzekering binnen enkele jaren verdwenen zijn.