Noord-Koreanen in Zuid-Korea blij met dood Kim

In Zuid-Korea wonen meer dan 21.000 Noord-Koreanen. Bij velen van hen veroorzaakt het overlijden van Kim Jong Il gemengde gevoelens. Blijheid wordt overschaduwd door ongerustheid over het lot van familie en vrienden en soms zelfs door heimwee.

"Ik was vrij kalm toen ik hoorde dat Kim Jong Il was overleden", zei schilder Song Byeok (42), een pseudoniem uit vrees voor wraakacties tegen familie en vrienden in Noord-Korea. "Ik dacht, jij bent uiteindelijk ook menselijk." Song, die bekend is in Zuid-Korea, leerde het vak door propagandaposters te tekenen in Noord-Korea.

Song en zijn vader probeerden in 2000, wanhopig door de honger, via een rivier naar China te zwemmen, niet om te vluchten maar om iets te eten te krijgen bij familieleden in China. Song geloofde toen nog dat Kim Jong Il een goede leider was. Toen zijn vader echter werd meegesleurd door de stroming, negeerden grenswachten zijn roep om hulp en in plaats daarvan sloegen ze Song in elkaar en zetten hem vast. Die gebeurtenis zorgde ervoor dat Song in 2002 zijn vaderland voorgoed verliet.

"Ik dacht bij mezelf nadat Kim was overleden dat er mogelijk eindelijk een wind van democratisering over het land zou blazen", zei hij. "Kim Jong Un is jong en zou naar hervormingen kunnen neigen. Maar ik denk niet dat hij het lang volhoudt, want hij is te onervaren."

Studente Lee Hyeon-seo (30) vluchtte halverwege de jaren negentig naar China en woont sinds 2008 in Zuid-Korea. "Ik was ervan overtuigd dat Noord-Korea het beste land ter wereld was", zei Lee, die 13 was toen Kim Il Sung, de vader van Kim Jong Il, in 1994 overleed. "Toen Kim Il Sung stierf zag ik op televisie veel buitenlandse gasten huilen, waardoor het voor mij voelde alsof Kim Il Sung een god was", zei Lee. "Maar naarmate de dagen vorderden, merkte ik dat ik niet zo verdrietig was als ik had moeten zijn. Iedereen huilde maar ik kon niet huilen en maakte mijn gezicht nat met spuug."

De 50-jarige activist Kim Seung-cheol is ronduit blij met de dood van Kim Jong Il. "Ik weet dat iemands dood niet iets is wat gevierd moet worden, maar dit is compleet anders." Kim vierde het heengaan van de Noord-Koreaanse leider samen met een vriend met worstjes en soju, een populaire Koreaanse likeur. Toen hij twintig jaar geleden vluchtte, liet hij zijn vrouw en zoon achter. "Als de eenwording plaatsvindt, dan wil ik uitzoeken of mijn zoon nog leeft", zei hij. "Als ik hem vind, zal ik hem vragen me te slaan omdat ik hem heb achtergelaten."


Noord-Koreanen in Zuid-Korea blij met dood Kim (Foto: Novum)