'Gehandicapte oud-voetballer gewond bij aanhouding'

Oud-voetballer en oud-gemeenteraadslid in Utrecht Edu Nandlal is zaterdagavond gewond geraakt bij een hardhandige aanhouding door de politie. Hij zou zijn aangezien voor een inbreker. De gehandicapte Nandlal kreeg klappen toen hij niet snel genoeg opstond, zegt oud-fractiegenoot Vincent Oldenborg van de Stadspartij Leefbaar Utrecht.

Volgens Oldenborg reed Nandlal met zijn dochter in het busje van zijn schoonmaakbedrijf op weg naar de Kerstmis toen hij door de politie werd staande gehouden. Omdat Nandlal ernstig gehandicapt raakte bij de SLM-vliegramp in Suriname in 1989, kon hij niet snel overeind komen. Daarop zou hij zijn geslagen door twee agenten en aan zijn haren overeind zijn gesleept.

Op het politiebureau werd hij volgens Oldenborg opnieuw hardhandig behandeld. Ook kreeg hij van een arts een verkeerde behandeling waardoor hij mogelijk schade aan zijn blaas heeft opgelopen.

Nandlal werd rond 04.00 uur vrijgelaten en is naar een ziekenhuis gegaan. Naast zijn verwondingen voelt hij zich ook vernederd door de grove behandeling door de politie.

Oldenborg gaat de kwestie mogelijk in de Utrechtse gemeenteraad over de aandacht brengen. "Ik wacht nog even de reactie van de politie af. Die zijn nog aan het uitzoeken wat er is gebeurd." Volgens Oldenborg is burgemeester Aleid Wolfsen geïnformeerd over het voorval.

Volgens Oldenborg is het politieincident mogelijk het topje van de ijsberg. "Nandlal is een bekende Utrechter en misschien wel een bekende Nederlander. Als het bij iemand anders was gebeurd hadden we het nooit gehoord."

Een woordvoerder van de politie was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Nandlal kwam als voetballer onder meer uit voor FC Emmen, FC Utrecht en Vitesse. Bij het vliegtuigongeluk in 1989 kwamen 176 mensen om, onder wie veel leden van het kleurrijk elftal bestaande uit Surinaamse spelers die in Nederland speelden. Nandlal liep een dwarslaesie op. Later leerde hij weer te lopen, zij het met moeite. Hij runt inmiddels een schoonmaakbedrijf.