Prominente Egyptische blogger komt vrij

Een Egyptische rechtbank heeft zondag opdracht gegeven tot de vrijlating van de prominente blogger Alaa Abdel-Fattah. Abdel-Fattah (30) werd bijna twee maanden vastgehouden omdat hij betrokken zou zijn geweest bij sektarisch geweld in oktober. Ahmed Seif, de vader van Abdel-Fattah, zei dat zijn zoon nog enkele uren in hechtenis moet blijven tot het papierwerk is afgerond.

Abdel-Fattah werd 30 oktober opgepakt nadat hij had geweigerd antwoord te geven op vragen over zijn mogelijke rol bij geweld waarbij zeker 27 mensen, voornamelijk christenen, om het leven kwamen. Hij zou christelijke demonstranten hebben aangezet tot het aanvallen van militairen. Zijn aanhangers verwerpen die aantijgingen en zijn van mening dat het leger de prominente criticus de mond probeert te snoeren en misdrijven van de militairen in zijn schoenen wil schuiven.

De blogger was een van de leiders van de achttien dagen durende opstand waardoor president Hosni Mubarak het veld moest ruimen. Zijn arrestatie werd door de internationale gemeenschap scherp veroordeeld en gaf activisten nieuw bewijs dat de generaals die de macht overnamen van Mubarak hetzelfde autoritaire beleid voeren als de afgezette president. Abdel-Fattah komt uit een familie van activisten die zijn hechtenis gebruikt hebben om internationale aandacht te verwerven voor de rechtszaken van duizenden burgers die voor militaire rechtbanken zijn gedaagd. Sinds eind januari waren dat er zeker twaalfduizend.

Abdel-Fattah is de eerste activistische blogger van Egypte en begon jaren geleden al een blog om de oppositie tegen Mubarak te organiseren. Hij is een uitgesproken criticus van de generaals die de macht van Mubarak overnamen. Hij is getrouwd met Manal Hassan, die ook activiste is. Het eerste kindje van het stel werd geboren terwijl Abdel-Fattah in hechtenis zat.