Terreurgroep Boko Haram eist aanslagen Nigeria op

De radicale moslimsekte Boko Haram heeft de aanslagen op twee kerken in Nigeria opgeëist. Woordvoerder Abul-Qaga deed dat vandaag in een interview met de Nigeriaanse krant The Daily Trust.

Een bomexplosie tijdens een kerstviering in een kerk in de buurt van de hoofdstad Abuja kostte zondag aan zeker 25 mensen het leven, aldus Yushua Shuaib van het Nigeriaanse ministerie van noodsituaties. De ontploffing vond plaats in de Sint Theresakerk in Madalla. Het was niet meteen duidelijk hoeveel mensen gewond zijn geraakt. Wel meldden de autoriteiten dat er niet genoeg ambulances zijn om de gewonden af te voeren.

Ook in de onrustige stad Jos vond zondag een explosie bij een kerk plaats. Het is onduidelijk of er doden zijn gevallen. Een regeringswoordvoerder zei dat er na de explosie geweervuur was te horen en dat zeker één politieagent gewond is geraakt. De noordoostelijke staat Yobe werd zondag ook door twee explosies getroffen. Het is nog niet bekend of er doden of gewonden zijn gevallen.

Door bloedige aanvallen van Boko Haram zijn dit jaar in Nigeria al ten minste 465 doden gevallen. Vorig jaar kwamen bij een serie bomaanslagen op kerstavond in de Nigeriaanse stad Jos 32 mensen om en raakten 74 gewond. Ook die aanslag werd door de sekte opgeëist.

Met die aanslagen nog in het geheugen had de Amerikaanse ambassade in Abuja burgers vrijdag al gewaarschuwd extra alert te zijn in de buurt van kerken, grote menigtes en in gebieden waar buitenlanders samenkomen.

Boko Haram pleit voor het invoeren van strikte shariawetten in heel Nigeria. In het noorden van het land met meer dan 160 miljoen inwoners wonen vooral moslims en in het zuiden vooral christenen.