Belangrijke rebellenleider Darfur gedood

Het leger van Sudan heeft een belangrijke rebellenleider uit de regio Darfur gedood, aldus Sudan News Agency (SUNA) zondag. Khalil Ibrahim leidde er de machtige en zwaarbewapende rechtvaardigheids- en gelijkheidsbeweging. Volgens het leger viel de beweging voortdurend dorpen aan. De militanten zouden daar burgers doden en hun spullen plunderen.

De dood van de rebellenleider komt 3 dagen nadat de rebellen zeiden dat ze oprukten naar de Sudanese hoofdstad Khartoum, samen met andere militante groepen.

"De regeringstroepen hadden een directe confrontatie met de manschappen van Khalil Ibrahim. Ze slaagden erin om Ibrahim te elimineren", zei een woordvoerder van Sudans leger. De dood is nog niet bevestigd door de rebellengroep.

In 2003 begonnen militante groepen de regio Darfur te bezetten. Ze beweerden dat de centrale regering van Sudan de afgelegen regio had verwaarloosd. In het conflict dat volgde zijn niet minder dan 300.000 mensen omgekomen, aldus de Verenigde Naties. Sudan zegt dat het aantal slachtoffers hooguit op 10.000 ligt.