Taliban pleegden aanvallen Pakistan uit wraak

De zelfmoordaanslag op een kampement van het paramilitaire Pakistaanse Grenskorps is opgeëist door de Pakistaanse Taliban. Zij wilden naar eigen zeggen zo de dood van hun bevelhebber Taj Gul wreken. Bij de aanval van zaterdag kwamen zes regeringssoldaten om en raakten zeker negentien manschappen gewond.

Gul was de commandant-te-velde van de Taliban in Zuid-Waziristan en de man achter tal van aanvallen op Pakistaanse veiligheidstroepen in het noordwesten van het land. Hij sneuvelde in oktober. Een Amerikaans onbemand vliegtuigje kreeg hem in het vizier en doodde hem.

Vrijdag overvielen een kleine veertig Talibanstrijders onder dekking van het duister een paramilitaire basis in het nabijgelegen district Tank. Ze doodden een soldaat en ontvoerden er vijftien. Ook die aanval was een vergelding voor het verlies van Gul, verklaarden de Taliban zaterdag.

In Pakistan dreigde de afgelopen dagen een politieke crisis omdat premier Yousuf Raza Gilani het leger ervan beschuldigde te broeden op een staatsgreep. Gilani verwelkomde zaterdag de verklaring van chef-staf van het leger Pervez Ashfaq Kayani, die de samenzwering ontkende. ''De opheldering van de legerleiding is zeer goed ontvangen in democratische kring'', zei de premier. ''Dit zal de situatie zeker goeddoen.''