Frans ziekenfonds doet aangifte om borstprothesen

Het Franse staatsziekenfonds ziet in het schandaal rond ondeugdelijke borstimplantaten aanleiding aangifte te doen van oplichting. Dat heeft directeur Frederic Van Roekeghem van het verzekeringsfonds zaterdag gezegd.

De borstprotheses van het inmiddels ter ziele gegane Franse bedrijf Poly Implants Prothèses (PIP) hebben een veel hogere kans om te gaan lekken. In de implantaten zijn goedkope, industriële siliconen verwerkt. Deze zouden bovendien mogelijk kankerverwekkend zijn, maar dat is door Frans onderzoek niet bewezen.

De directeur van de Caisse Nationale d'Assurance Maladie wilde zaterdag niet zeggen tegen welke personen of bedrijven zijn instelling aangifte doet. De Franse autoriteiten hebben alle vrouwen met een PIP-implantaat toegezegd dat zij de prothese kosteloos mogen laten verwijderen. De kosten van die operatie moeten worden gedragen door het staatsziekenfonds.

De topman van PIP, Jean-Claude Mas, wordt gezocht door Interpol. Hij staat met foto op de website van het internationale samenwerkingsverband van politiekorpsen. Maar het opsporingsbevel is niet uitgevaardigd wegens het protheseschandaal, zei Interpol zaterdag. De 72-jarige Mas wordt door de Costa Ricaanse overheid gezocht omdat hij beschonken achter het stuur zat.