Johannes Heesters (108) overleden

Zanger Johannes 'Jopie' Heesters is zaterdag op 108-jarige overleden. Dat melden Duitse media. De medische toestand van Heesters verslechterde acuut nadat hij zondag voor tweede keer in korte tijd werd opgenomen in het ziekenhuis in Starnberg.

Eind november lag de vooral in Duitsland populaire operettezanger met koorts in het ziekenhuis. Hij was onwel geworden na een plotselinge daling van zijn bloeddruk.

Jopie was omstreden vanwege zijn volgens sommigen kritiekloze optredens voor nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn pogingen om zichzelf te rehabiliteren zijn in Nederland nooit echt geslaagd.

Heesters was de oudste nog optredende artiest ter wereld en staat als zodanig in het Guinness Book of World Records. In Duitsland, waar hij in 1935 naartoe verhuisde, kwam zijn carrière ten tijde van de Tweede Wereldoorlog tot wasdom. Hij is er tot op de dag van vandaag populair gebleven. In Nederland bleef hij ondanks zijn strijd voor naamszuivering omstreden.

In 2008 kwam Heesters onder vuur te liggen na een omstreden uitspraak in het VARA-programma De Wereld Draait Door. Toen hij de vraag kreeg voorgelegd of Hitler een aardige man was, zei de zanger dat hij de nazileider nauwelijks kende, maar dat het een 'goede kerel' was.

Zijn vrouw, die op dat moment ingreep in het interview, zei later dat het antwoord Heesters in de mond was gelegd door de interviewer. Ze verklaarde dat de opzet was geweest het levenswerk van haar man kapot te maken.

Eerder in 2008 stuitte het eerste optreden van Heesters in Nederland in ruim veertig jaar op veel verzet. Voor het begin van het optreden in zijn geboorteplaats Amersfoort werden mensen aangehouden omdat ze eieren hadden gegooid of anderszins overlast hadden veroorzaakt.

Een laatste dieptepunt in hetzelfde jaar kwam met de ontknoping van de juridische strijd van Heesters tegen de Duitse historicus en documentairemaker Volker Kühn. De toen 105-jarige artiest wilde voorgoed afrekenen met beschuldigingen dat hij in 1941 had opgetreden voor de nazi's in concentratiekamp Dachau, maar ving bot.

De rechter in Berlijn oordeelde dat Kühn genoeg bewijs had voor zijn beweringen en mocht zeggen dat Heesters in Dachau had opgetreden voor SS'ers. De zanger gaf toe dat hij in het kamp was geweest, maar zei er nooit te hebben gezongen. Hij liet destijds weten zich 'afgronddiep' voor zijn, naar eigen zeggen onvrijwillige, bezoek te schamen.

Vorig jaar trof Heesters een schikking met Kühn en trok een eis tot rectificatie tegen de documentairemaker in. Dit jaar speelde hij de rol van Petrus aan de hemelpoort in de korte film Ten.


Johannes Heesters (108) overleden