Geen plaatsen vrij in herbergen van Betlehem

De Palestijnse plaats Betlehem, bijna 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem, herbergt dit weekeinde circa 50.000 bezoekers. Alle hotelkamers zijn vol, meldden de Palestijnse autoriteiten zaterdag. In de avond begint er de kerstviering in en rond de Geboortekerk, een van de oudste christelijke bouwwerken.

De kerk staat op de plek waar volgens volgens de evangelisten Mattheüs en Lucas, Jezus van Nazareth is geboren. Jezus of (Jezus-) Christus, de Gezalfde, is met zijn beleden opstanding uit de dood de centrale figuur in het christelijke geloof en hij is ook een profeet in het islamitische geloof.

De rooms-katholieke kerstnachtmis wordt opgedragen door de hoogste katholieke functionaris in het Midden-Oosten, de Latijnse patriarch van Jeruzalem, Fouad Twal. Onder de kerkgangers is de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Veel christenen in het Midden-Oosten vrezen nog meer in de verdrukking te komen als gevolg van de politieke omwentelingen dit jaar. Die hebben onder meer drie seculiere heersers in Noord-Afrika ten val gebracht en voor een opleving van de politieke islam gezorgd.

De oosters orthodoxe kerk viert het kerstfeest 6 en 7 januari.

Geen plaatsen vrij in herbergen van Betlehem
Geen plaatsen vrij in herbergen van Betlehem (Foto: ANP)