Hennepgeurkaart voor alle Nederlanders

De zogeheten hennepgeurkaart komt vrijwel zeker voor iedereen in Nederland beschikbaar. Nu is die kaart met daarop de geur van hennep om zo kwekerijen te kunnen ontdekken alleen nog uitgedeeld in Den Haag en Rotterdam.

Dat zei vrijdag een woordvoerder van Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van netbeheerders. "Het besluit moet formeel nog worden genomen, maar de wens is er om de hennepgeurkaart grootschaliger in te zetten", aldus de woordvoerder. De kaart wordt in principe overal uitgedeeld, maar vooral in gebieden waar de hennep welig tiert.

Vorig jaar november kregen 30.000 huishoudens in Den Haag en Rotterdam een hennepgeurkaart. De mensen werd gevraagd mee te helpen met het oprollen van hennepkwekerijen in hun stad. "Veel kwekerijen kunnen opgerold worden na een tip van een buurtbewoner", zegt de woordvoerder. De hennepgeurkaart was destijds een initiatief van de landelijke Taskforce aanpak georganiseerde hennepteelt.

Nu is het het Platform Energiediefstal (PED) dat op basis van de ervaringen in Rotterdam en Den Haag de kaart landelijk gaat uitgeven. "De verschillende netbeheerders in Nederland kunnen het zelf gaan doen, maar het zou natuurlijk mooier zijn als we dit in gezamenlijkheid kunnen oppakken", aldus de zegsman van Netbeheer Nederland.

Naast een hasjgeur die door krassen naar boven komt, bevat de kaart ook andere informatie om een kwekerij te ontdekken. Ook het gezoem van ventilatoren, woningen waarbij de gordijnen altijd zijn gesloten en panden die onbewoonbaar zijn, maar waar wel mensen af en toe rondstruinen, zijn kenmerken.

Hennepgeurkaart voor alle Nederlanders
Hennepgeurkaart voor alle Nederlanders (Foto: ANP)