Kim Jong-il brengt volk ingevroren vis

De overleden Kim Jong-il heeft zijn onderdanen een bijzonder cadeau nagelaten: een flink zootje vis. De Noord-Koreaanse leider was volgens de staatsmedia zo bezorgd om de haperende aanvoer van vis naar de hoofdstad Pyongyang dat hij zich nog op de dag voor zijn sterfdag over het probleem boog.

Kim Jong-il overleed op 17 december aan een hartaanval. Zijn jongste zoon en opvolger Kim Jong-un heeft volgens het Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap 'alle vereiste maatregelen genomen om tijdig verse vis naar de hoofdstad te vervoeren en aan de burgers te leveren, zelfs in de rouwperiode'. Noord-Korea rouwt tot en met de begrafenis van de overleden leider, die op 28 of 29 december moet plaatsvinden.

De staatsmedia stonden zaterdag bol van berichten over het laatste geschenk van de verscheiden leider. De Rodong Sinmun, de belangrijkste krant van het land, toonde een foto van een vrouw die overmand door verdriet en dankbaarheid haar gezicht in haar handen verborg bij de aanblik van de ladingen haring en koolvis. Noord-Korea kampt al jaren met honger en ondervoeding.

In een hoofdredactioneel commentaar riep de Rodong Sinmun het land op zich te scharen om Kim Jong-un als 'opperbevelhebber', en hem 'in bloed en tranen' trouw te zweren.


Kim Jong-il brengt volk ingevroren vis (Foto: Novum)