Hoogleraren tegen tweede centrale Borssele

Een tweede kerncentrale in het Zeeuwse Borssele is 'onnodig, onbetaalbaar en onrendabel'. Dat schrijven 69 hoogleraren, onder aanvoering van de Rotterdamse hoogleraar duurzame transities Jan Rotmans woensdag in een open brief aan energiebedrijf Delta. Een vergelijkbare investering in duurzame energie zou veel effectiever zijn.

Volgens de hoogleraren kan Nederland prima zonder tweede kerncentrale. Nederland is nu al netto-exporteur is van stroom, iets wat de komende tien jaar alleen nog maar toeneemt.

Ook zou de bouw van de kerncentrale een groot financieel risico vormen. Ze wijzen erop dat soortgelijke centrales in Finland en Frankrijk miljarden euro's duurder uitvielen en dat minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) geen cent wil bijdragen aan de nieuwe centrale. Daardoor is de financiering vrijwel niet sluitend te krijgen, claimen de hoogleraren.

Ook voor de economie en de werkgelegenheid zou een tweede kerncentrale onverstandig zijn. Er komt nauwelijks extra werkgelegenheid bij, en omdat de benodigde kennis uit het buitenland moet komen, draagt het ook niet bij aan de versterking van de economische structuur. Investering in duurzame energie zou tien keer zo veel banen opleveren.

Ten slotte brengen de hoogleraren het niet-duurzame karakter van kernenergie in stelling. "Voor het radioactieve kernafval is nog steeds geen blijvende oplossing gevonden." Daar komt nog eens bij dat de verspreiding van kennis van kernenergie en kernwapens de wereld onveiliger maakt.

Vorige week maakte energiebedrijf Delta, een van de eigenaars van de reeds bestaande centrale, bekend dat de vergunningaanvraag voor de bouw van de tweede kerncentrale in Borssele is uitgesteld. Het bedrijf wilde het onderwerp aanvankelijk komende donderdag bespreken met de aandeelhouders, maar wil nu een halfjaar wachten.