IGZ niet ongerust over Franse borstimplantaten

De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zien geen reden om hun beleid ten aanzien van borstimplantaten van het merk PIP te wijzigen. Ze reageren hiermee op berichten dat in Frankrijk bij dertigduizend vrouwen de protheses moeten worden verwijderd omdat deze kankerverwekkend zouden zijn.

Afgelopen donderdag meldde de Franse inspectie dat er nu acht gevallen van kanker bij vrouwen met het PIP-implantaat bekend zijn. De relatie tussen deze kanker en het PIP-implantaat is echter niet aangetoond, laat de IGZ weten. De Franse autoriteiten verwachten eind deze week een advies van experts, waarna wordt besloten of maatregelen nodig zijn.

In september 2010 riep de IGZ alle vrouwen met implantaten van PIP en M-Implants op om zich te melden bij een arts. Eerder was de handel en het implanteren van deze implantaten al verboden omdat zij een verhoogde kans hebben te scheuren en omdat het niet duidelijk was of er op de langere termijn schadelijke lichamelijke reacties op de siliconengel kunnen optreden.

Onder plastisch chirurgen was al langer bekend dat de PIP-implantaten van twijfelachtige kwaliteit waren. "Bij gerenommeerde klinieken werden deze goedkope implantaten sowieso niet gebruikt", zegt plastisch chirurg Wouter van der Pot van Kliniek Bloemingdael in Overveen.

In Nederland zijn naar schatting duizend vrouwen met PIP-prothesen. Het is onbekend hoeveel van hen gehoor hebben gegeven aan de oproep om zich te laten onderzoeken.

De IGZ en de NVPC ziet geen reden om het beleid ten aanzien van de PIP-implantaten te wijzigen. "Op dit moment is er geen verband gevonden tussen het hebben van PIP-protheses en borstkanker", laat de NVPC weten.