Mexico telt af voor de apocalyps

Je hebt nog maar een jaar en dan komt de wereld ten einde, dus pluk de dag. Althans, dat is het devies als je gelooft in het einde van de wereld dat door de Maya's zou zijn voorspeld op 21 december 2012. In tegenstelling tot sommige aanhangers van de apocalyps die voorstellen om overlevingspaketten samen te stellen, zien de inwoners van de gebieden waar vroeger de Maya's woonden het einde van de wereld als een reden om een jaar lang feest te vieren.

Woensdag zijn steden en dorpen in de Maya-regio, grofweg het zuidoosten van Mexico, begonnen met aftellen. In het dorp Tapachula, nabij de grens met Guatemala, telt een grote klok terug tot de magische datum volgend jaar. Mayapriesters branden wierook in een nabijgelegen tempel, zingen liederen en bidden. En ook de toeristische industrie pikt een graantje mee van de apocalyps. De verwachting is dat de Maya-regio's Chiapas, Yucatan, Quintana Roo, Tabasco en Campeche dit jaar 52 miljoen toeristen verwelkomen. Mexico in zijn geheel trekt jaarlijks ongeveer 22 miljoen toeristen.

De magische datum van 21 december 2012, de winterwende, komt voort uit een aantekening op een dertienhonderd jaar oude kleitablet. Op die datum eindigt de cyclus van de Maya-kalender. Een woordvoerder voor de toerismesector van de regio Quintana Roo zei echter niet te geloven dat de wereld op die datum ten onder gaat. "Het is voor ons een boodschap van hoop", aldus Yeanet Zaldo.

De Maya-beschaving, die van 300 tot 900 na Christus op zijn hoogtepunt was, staat bekend om haar kennis van de astronomie. De kalender van de Mayas begint in het jaar 3114 voor Christus en is opgedeeld in cycli van ongeveer 394 jaar, die ook wel baktuns worden genoemd. Het getal dertien was een heilig en belangrijk nummer voor de Maya's en volgens hen eindigt de dertiende baktun op 21 december 2012. Na deze cyclus keert naar verluidt een Maya-god terug op aarde.

"De Maya's worden door veel westerlingen als exotisch volk beschouwd dat een speciale, geheime kennis had", aldus Sven Gronemeyer, een kenner van de Maya-beschaving. "Wat er nu gebeurt is dat onze verwachtingen en angsten worden geprojecteerd op de Maya-kalender. Mensen lijken te worden aangetrokken door apocalyptische ideeën en gaan altijd uit van het ergste."


Mexico telt af voor de apocalyps (Foto: Novum)