Chaos door staking op spoor BelgiŽ

Een staking op het Belgische spoor heeft woensdag grote delen van België lamgelegd. De spoorwerknemers leggen het werk neer uit protest tegen aangekondigde bezuinigingsmaatregelen van de nieuwe Belgische regering.

De spits op het spoor verliep op veel plekken chaotisch. Tientallen treinen reden niet vanwege een tekort aan personeel. Door de staking namen meer Belgen de auto en was het op de weg nog een stuk drukker dan normaal.

De staking zou eigenlijk woensdag om 22.00 uur beginnen en 24 uur duren, maar de medewerkers van de spoorwegen zijn eerder begonnen. Postbodes en vuilnismannen leggen later woensdag het werk neer. In ziekenhuizen worden zondagsdiensten gedraaid.

De Belgische luchtverkeersleiders beslissen later woensdag of ze zich aansluiten bij de staking. Piloten en cabinepersoneel hebben al wel besloten het werk neer te leggen.

Met de stakingen wordt geprotesteerd tegen een reeks nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Zo wordt de leeftijd waarop Belgen met vervroegd pensioen kunnen gaan met twee jaar verhoogd en moeten mensen langer blijven werken.