'EU kan geen 200 miljard leveren aan IMF'

De Europese Unie is waarschijnlijk niet in staat om een lening van tweehonderd miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn geheel te verstrekken. Dit zeggen ambtenaren van zowel het IMF als de eurozonelanden.

De ministers van financiën van de eurozone hebben maandag wel telefonisch overleg om de afspraken rondom de leningen aan het IMF af te ronden. Het zal waarschijnlijk niet lukken om het tijdens de eurotop eerder deze maand afgesproken bedrag van tweehonderd miljard eurodaadwerkelijk bij elkaar te krijgen.

Volgens die afspraak zullen de 17 eurozonelanden gezamenlijk zo'n 150 miljard euro bijdragen. De overige vijftig miljard euro moet vanuit de EU-lidstaten van buiten de zone komen.

Een hooggeplaatste ambtenaar van het IMF zegt nu dat het niet zeker is dat er vandaag overeenstemming wordt bereikt over de 150 miljard euro die vanuit de eurozone moet komen, laat staan over het gehele bedrag van tweehonderd miljard euro vanuit alle lidstaten.

"We hebben op dit moment alleen een duidelijke toezegging van Denemarken, dat 5,5 miljard euro wil bijdragen. Zweden en Polen doen waarschijnlijk ook wel mee, maar met betrekking tot andere landen bestaat er veel onduidelijkheid", aldus de bron. "Het is een klassiek voorbeeld van Europa dat ergens over beslist wat het eigenlijk niet wil of kan waarmaken."

De president van de Zweedse centrale bank Stefan Ingves gaf vorige week al aan dat het land maximaal 14,3 miljard dollar kan lenen aan het IMF.

Pogingen om ook Groot-Brittannië bij te laten dragen lijken op niets uit te lopen; het land zou voor zo'n dertig miljard euro moeten lenen, maar na het veto tijdens de eurotop lijkt het niet waarschijnlijk dat dit ook gebeurt. Er bestaat wel de kans dat het land via een platform als de G20 alsnog de belofte doet geld aan het IMF te lenen.

Zelfs Duitsland, dat zo'n 45 miljard euro voor zijn rekening moet nemen van het totaal heeft al aangegeven voorwaarden te verbinden aan een eventuele lening. De Duitse centrale bank, de Bundesbank, is van mening dat landen buiten Europa ook bij moeten dragen aan de IMF-leningen en dat deze niet alleen beschikbaar moeten zijn voor noodlijdende eurozonelanden maar voor alle landen die economische problemen hebben. Ook zou de Duitse regering de lening moeten goedkeuren.

De Verenigde Staten gaven eerder al aan dat ze niet van plan zijn om extra geld te pompen in het IMF omdat Europa zelf voldoende kapitaal zou hebben.

Zonder een akkoord van Europa's grootste economie zien Europese leiders hun pogingen om de schuldencrisis te bestrijden stranden, vandaar dat het telefonisch overleg van groot belang is om de eurozone te redden.