Maastricht kweekt peperdure hamburger in lab

De Universiteit Maastricht wil in september de eerste kweekvleesburger ter wereld bakken. Deze moet worden samengesteld uit rundvleesvezeltjes die in een laboratorium uit stamcellen worden gegroeid. De prijs van het stukje vlees liegt er echter niet om.

Hart- en vaatonderzoeker Mark Post leidt het project, dat gebaseerd is op onderzoek van de universiteiten van Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. Die toonden voor het eerst aan dat stamcellen uit levende of pas geslachte runderen als basis kunnen dienen voor kweekvlees. Onlangs wist de Universiteit Maastricht van een anonieme financier voldoende geld aan te trekken om een methode te ontwikkelen die de potentie heeft om 'vleesfabrieken' op te leveren.

Hamburger (bron: Wikimedia, foto: Len Rizzi , licentie: publiek domein)De productiemethode is evenwel ingewikkeld en kostbaar, onder meer omdat het vlees dat we eten uit verschillende celsoorten is samengesteld, zoals spiercellen, pees, vetweefsel, bot en bloedvaten. Van een dergelijke mix kunnen tot nog toe enkel dusdanig dunne laagjes worden gekweekt, dat er een paar duizend op elkaar zullen moeten worden gestapeld om tot een hamburger te komen.

Het prijskaartje van dat eerste onderzoeksexemplaar is op dit moment dan ook niet mals: circa 250.000 euro. Naar verluidt is er een investering van tussen de 50 en 100 miljoen euro nodig om rendabel kweekburgers te kunnen fabriceren.

Volgens onderzoeker Rik van Dijk van de Universiteit van Amsterdam is dat geld hard nodig, omdat Nederland op dit moment koploper is op het gebied van onderzoek naar kweekvlees, en die positie staat onder druk. Uiteindelijk, stelt Van Dijk, is de productie van kunstvlees veel efficiënter qua ruimte en energie dan de veeteelt, en is het bovendien een stuk beter voor het milieu.

De Universiteit Maastricht hoopt dat investeerders toehappen als de eerste burger straks gaar is. De overheid heeft een deel van het onderzoek gefinancierd, maar het kabinet vindt dat het bedrijfsleven nu aan de beurt is. Die kijken echter, op die ene financier na, vooralsnog de koe uit de boom.