Deetman presenteert onderzoek misbruik kerk

De commissie-Deetman presenteert vrijdag de resultaten van haar onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in de rooms-katholieke kerk. De commissie onder leiding van oud-minister Wim Deetman adviseerde vorige maand in een tussenrapportage onder meer dat er een aangifteplicht moet komen voor misbruik in de kerk.

Deetman zei ook al eerder dat de kerk een bisschop moet aanwijzen, waarbij mensen terechtkunnen die met iemand van de kerk willen praten over wat hun is aangedaan. Verder wil de commissie dat er een gezamenlijk meldpunt komt voor misbruikmeldingen dat zich niet alleen op de kerk richt, maar ook op bijvoorbeeld de jeugdzorg. Bestaande meldpunten moeten daarbij worden betrokken.

Donderdagavond werd bekend dat in de meeste gevallen van misbruik in de kerk geen vervolging kon worden ingesteld, omdat zaken verjaard zijn. Van de vier aangiftes die bij het Openbaar Ministerie zijn binnengekomen leidde er slechts een tot een veroordeling.

De commissie is opgericht in opdracht van de katholieke kerk. Bij het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK, voorheen bekend als Hulp & Recht, komen nog dagelijks meldingen van misbruik binnen. Er zijn inmiddels meer dan 2100 meldingen gedaan en 638 officiële aanklachten ingediend. Die zijn lang nog niet allemaal afgehandeld, maar van de afgehandelde klachten is bijna de helft gegrond verklaard.

Vrijdagmiddag geven de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen tijdens een eigen persconferentie een eerste reactie op de bevindingen van de commissie. Een dag later licht de commissie het rapport tijdens een besloten bijeenkomst aan slachtoffers toe.