[PDC] Lewis mazzelt enorm, Webster eruit

Vandaag werden de eerste partijen uit de eerste ronde gespeeld van de PDC World Darts Championship 2012. Roland Scholten wist zich ten koste van Jamie Caven te plaatsen voor de tweede ronde. Titelverdiger Adrian Lewis mazzelde enorm, terwijl outsider Mark Webster de eerste ronde niet overleefde.

Paul Barham - Scott Mackenzie (voorronde)

Elke dag wordt er ook nog een voorrondewedstrijd gespeeld. Vandaag stonden Paul Barham, die zich met drie zeges in de Youth Tour plaatste voor de voorrondes, en Scott Mackenzie tegen elkaar. Laatstgenoemde is een in Brazilië geboren voor Hongkong uitkomende darter met een Schotse vader en Japanse moeder. Mackenzie wist de partij, die van een laag niveau was, met een gemiddelde van slechts 73,23 uiteindelijk met 4-2 in legs te winnen.

Adrian Lewis  - Nigel Heydon    

Adrian Lewis, titelverdediger tijdens dit WK, trof in Nigel Heydon een enorm lastige tegenstander. Heydon, die vorige maand nog van Gary Anderson wist te winnen, won verrassend de eerste set. In de tweede set wist hij Lewis te breaken en ook deze set wist The Undertaker naar zich toe te slepen.

Een enorme stunt leek heel lang in de maak, maar Jackpot vocht zich met hangen en wurgen terug in de partij. Hij behield zijn eigen legs in de derde set en wist in de vierde set zijn opponent, die het hoge niveau niet wist vast te houden, te breaken. Een vijfde set moest de beslissing brengen en daarin wist Heydon meteen te breaken. Lewis wist direct terug te breaken, al mazzelde hij wel dat Heydon driemaal faalde op dubbel-20.

Heydon kreeg in de leg die Lewis vervolgens begon opnieuw een breakkans, maar hij faalde opnieuw. Lewis finishte wel via dubbel-5 en had bij een break in de volgende leg genoeg om zich te plaatsen voor de tweede ronde. Heydon wist echter zijn leg te behouden en een tie-break moest vervolgens de beslissing brengen. Beide darters wisten elkaar hierin te breaken. Nadat Jackpot vervolgens zijn eigen leg behield, wist hij de kapotgespeelde Heydon opnieuw te breaken. Daardoor plaatst Lewis zich met enorm veel moeite voor de tweede ronde.

Mark Webster - Richie Burnett

Richie Burnett heeft voor de eerste grote verrassing van dit toernooi gezorgd door de als derde geplaatste Mark Webster uit te schakelen. The Prince of Wales wist zijn landgenoot in een ware thriller met 3-2 te verslaan .Daardoor zal Webby, afgelopen weekend nog verliezend finalist tijdens de Players Championship Finals, flink gaan zakken op de wereldranglijst.

Burnett begon de eerste set sterk en wist deze uiteindelijk ook te pakken. Via een knappe bulls-eye 121-finish verhoogde Burnett, de Lakeside-kampioen van 1995, de druk op Webster in de tweede set. Toch wist Webby zijn eigen legs te behouden en de tweede set naar zich toe te trekken. De derde set ging opnieuw naar Burnett en daardoor had hij slechts één set nodig om de partij te winnen.

Webster incasseerde in de vierde set een break, maar wist zijn landgenoot direct weer terug te breaken. Nadat Burnett in de vijfde en beslissende leg twee matchdarts miste, wist Webster met veel moeite de vierde set alsnog te winnen. In de vijfde en laatste set kreeg eerst Webster een matchdart, maar hij faalde. Burnett sleepte er uiteindelijk een tiebreak uit en in de zesde leg klaarde The Prince of Wales de klus alsnog via dubbel-10.

Wayne Jones - Scott MacKenzie

Scott MacKenzie mocht voor de tweede keer deze avond in actie komen. Ditmaal was de tegenstander van een iets groter kaliber; Wayne Jones. The Wanderer, die vorige week nog John Part met maar liefst 0-6 uitschakelde op de Player Championship Finals, kende een lastige partij tegen MacKenzie. Jones wist in de vijfde leg zijn opponent uit Hong Kong te breaken en zodoende de eerste set binnen te slepen.

In de tweede set wist Jones, die wat meer in het ritme kwam, zijn opponent opnieuw te breaken en deze set ging daarom ook simpel met 3-0 in legs opnieuw naar de Engelsman. Toch leek MacKenzie niet van slag, want in de derde set wist hij Jones te breaken en op 0-2 in legs te komen. Met een 11-darter wist Jones zijn opponent direct weer terug te breaken.

De man uit Hong Kong toonde een leg later nog eens dat hij dodelijk is op de dubbels, want MacKenzie brak Jones direct weer terug en won daardoor knap de derde set. In de vierde set wist MacKenzie opnieuw te breaken, maar Jones liet zich niet van de wijs brengen en brak The Alchemist direct terug. Vervolgens behield de Engelsman zijn eigen leg en was daardoor één leg verwijderd van winst. Hij brak de man uit Hong Kong opnieuw en daardoor komt Jones in de tweede ronde uit tegen Roland Scholten.