Rutte bezoekt missie Kunduz

Premier Mark Rutte heeft de afgelopen dagen voor het eerst een bezoek gebracht aan de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Hij wilde met eigen ogen zien hoe de missie loopt en de Nederlanders die eraan meedoen persoonlijk een hart onder de riem steken.

In de volle Nederlandse bar op Kamp Kunduz zei Rutte tegen de militairen dat er altijd veel politieke discussie over militaire missies is. Maar volgens hem bestaat er geen twijfel over dat er bij de politiek en de bevolking ,,100 procent’’ steun is voor het werk dat ze doen. ,,Weet dat Nederland alséén man achter jullie staat en ongelooflijk trots is op uw werk’’, zei hij tijdens het bliksembezoek.

Diezelfde boodschap had Rutte dinsdag ook voor de Nederlanders in Mazar-e-Sharif, waarvandaan vier Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen de missie ondersteunen. Zowel in Mazar-e-Sharif als in Kunduz sprak de premier met de militairen. Velen van hen gingen vervolgens op de foto met de premier, die casual gekleed was in een spijkerbroek en een blauwe trui.

Veel militairen hadden pas op het laatste moment te horen gekregen dat de minister-president zou langskomen. De komst van commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, die met Rutte meereisde, was wel aangekondigd. ,,Ik zou zeggen: een heel groot applaus voor jullie zelf’’, zei Rutte, waarop de militairen direct zijn 'bevel’ opvolgden.

Rutte hield de manschappen ook voor dat het belangrijk is dat de Afghanen zelf verantwoordelijk worden voor het bestuur en de veiligheid in het land. Dat is niet alleen in het belang van Afghanistan, maar ook van het vrije Westen, aldus Rutte. ,,Dat Afghanistan geen broedplaats meer is voor terrorisme’’, zei hij.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Rutte woensdag in Kabul een ontmoeting zou hebben met de Afghaanse president Hamid Karzai. Maar dat ging niet door, omdat er vanwege mist urenlang niet vanaf Kunduz kon worden gevlogen.

Rutte bezoekt missie Kunduz
Rutte bezoekt missie Kunduz (Foto: ANP)