Ajax en rvc in beroep tegen Cruijff

Ajax en de raad van commissarissen leggen zich niet neer bij de uitspraak van de rechter in het kort geding dat Johan Cruijff en een groep jeugdtrainers tegen hen had aangespannen. Beide partijen gaan in beroep. Dat bevestigt advocaat Peter Wakkie woensdag.

De zaak dient volgens de raadsman in januari. Maandag bepaalde de rechter dat de aandeelhouders het vertrouwen in de raad van commissarissen moeten uitspreken. De voorgenomen benoemingen van Louis van Gaal en Martin Sturkenboom als statutair directeur van Ajax moesten tot die tijd worden uitgesteld. Wel waren de aanstellingen van Sturkenboom en Danny Blind als interim-directeur rechtsgeldig.

Cruijff en de jeugdtrainers hadden geprobeerd de benoemingen van Van Gaal, Sturkenboom en Blind tegen te houden. Zij voerden aan dat de benoemingen niet rechtsgeldig zijn omdat de andere commissarissen Cruijff niet tijdig hadden uitgenodigd voor de vergadering waarop zij werden benoemd. Ook zouden de aanstellingen strijdig zijn met het plan van Cruijff voor de jeugdopleiding van Ajax.

Maandag werd tijdens de al eerder vastgelegde jaarlijkse aandeelhoudersvergadering duidelijk dat het merendeel van de aandeelhouders achter Cruijff staat. De aandelenbezitters konden zich officieel echter niet uitspreken over de raad van commissarissen omdat dit niet op de agenda stond.