Tientallen klachten over avondvluchten F-16's

De luchtmacht heeft dinsdagavond tientallen klachten ontvangen over de avondvluchten van F-16's die werden uitgevoerd boven Oost-Nederland. De laagvliegende straaljagers zorgden voor extra overlast door de weersomstandigheden, zegt een woordvoerder woensdag.

F-16's mogen sinds medio november weer avondvluchten maken, maar niet eerder leidde dat tot zo veel klachten. Op Twitter was het woord straaljagers trending topic. Veel mensen uitten op internet hun bezorgdheid of boosheid over de bulderende toestellen.

"Er zijn een stuk meer klachten binnengekomen dan gebruikelijk", zegt de woordvoerder. Waar dat aan ligt, is ook voor de luchtmacht nog gissen. "We hebben de acties aangekondigd. Maar mogelijk werden de toestellen beter gehoord door de weersomstandigheden." Hoeveel klachten er precies binnenkwamen, is nog niet duidelijk.

De oefenmissies in het donker zijn volgens defensie nodig voor een optimale training van de vliegers. F-16's worden boven bijvoorbeeld Afghanistan ook 's nachts ingezet. De vliegers moeten oefenen met nachtzichtapparatuur.

De avondvluchten duren nog tot volgende week. "We zijn ons bewust van het lawaai en de overlast. We proberen de acties zo veel mogelijk over het land te spreiden." Voor klachten is een gratis telefoonnummer opengesteld.


Tientallen klachten over avondvluchten F-16's (Foto: Novum)