'Maximale hypotheek verder omlaag'

De maximale hypotheek die huizenkopers mogen afsluiten moet verder omlaag. Dit zegt de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot in een interview met Vrij Nederland dat donderdag verschijnt.

Sinds de zomer van dit jaar is door een nieuwe bankencode het maximaal te lenen bedrag verlaagt naar 106 procent van de woningwaarde. Vroeger kon dit oplopen naar 125 procent of hoger, de zogenoemde tophypotheken.

Toch is Knot niet tevreden over het nieuwe maximum van 106 procent, wat de DNB-president nog steeds een 'enorm hoge ratio' noemt: "In het buitenland zijn percentages boven de 80 procent zeer ongebruikelijk. Meer kunnen lenen dan het aankoopbedrag is een typisch Nederlands fenomeen, dus ik vind inderdaad dat de ratio van 106 procent verder naar beneden moet."

Het kabinet-Rutte drukte vorige maand een oproep van Knot om de aftrek van hypotheekrente te beperken, nog de kop in. "Ik ben ervan overtuigd dat er een moment komt waarop de wal ook hier het schip zal keren", zegt Knot hierover. Hij wijst erop dat Nederland ook vanuit Brussel op de vingers kan worden getikt voor de hoge huizenschuld.

Naast het opleggen van begrotingsdiscipline vindt hij dat een 'aparte eurocommissaris' landen in de eurozone ook voorwaarden moet kunnen stellen over zaken als de huizenmarkt en de arbeidsmarkt. "Als wij in Nederland die zaken laten rusten, komen wij uiteindelijk in Brussel in beeld", besluit Knot.


'Maximale hypotheek verder omlaag' (Foto: Novum)