Bleker overleeft motie van wantrouwen

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) heeft woensdagmiddag een motie van wantrouwen overleefd. De motie was ingediend door de Partij voor de Dieren. Geen enkele andere partij in de Tweede Kamer gaf er steun aan.

Reden voor de motie was het beleid van Bleker rondom de bezuinigingen op het natuurbeleid. Die levert volgens fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren 'broddelwerk'. Zo zou hij internationale afspraken schenden en de Tweede Kamer proberen te misleiden. "Bleker blijkt het vertrouwen keer op keer niet waard", stelde Thieme.

Bleker reageerde laconiek op de motie. "That's all in the game. Het gaat erom of je een meerderheid in de Tweede Kamer hebt."

Thieme zei desgevraagd dat de motie geen wraakactie was voor het optreden van Bleker dinsdagnacht in de Eerste Kamer. Daar bleek geen meerderheid te zijn voor haar voorstel voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.

Ook Bleker zei zich niet te kunnen voorstellen dat de motie was ingegeven door wraakzucht. "Ik geloof niet in wraak. Het zou ook wel een heel snelle wraak zijn."

GroenLinks is het eens met de kritiek op Bleker, maar stemde toch niet voor de motie. De partij wil Bleker nog de kans geven een definitief akkoord over het natuurbeleid met de provincies te sluiten. "Kerst zal Bleker wel halen, maar Pasen kan nog moeilijk worden", waarschuwde Kamerlid Arjan el Fassed.


Bleker overleeft motie van wantrouwen (Foto: Novum)