Specialisten VUmc luiden noodklok over ic

De zorg voor patiënten op de intensive care van het VU Medisch Centrum in Amsterdam is alarmerend. Specialisten van de VU zouden zelf uitwijken naar een ander ziekenhuis als ze behandeling nodig zouden hebben, zeggen zij woensdag in de Volkskrant.

De specialisten luiden in de krant de noodklok over een 'angstcultuur waar tegenspraak niet wordt geduld en niet wordt geluisterd naar adviezen van medisch specialisten'. De raad van toezicht houdt volgens de krant woensdag een noodoverleg met het ziekenhuisbestuur.

De zaak kwam aan het rollen toen een longpatiënt in maart overleed. De intensive care zou adviezen van longspecialisten meerdere keren in de wind hebben geslagen. Een intern onderzoek werd toegezegd.

Toen hoofd van de afdeling longchirurgie Rick Paul merkte dat er na anderhalve week nog steeds niets gebeurde, stapte hij naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het sterfgeval had eigenlijk binnen 72 uur na de dood moeten worden gemeld, bevestigt de inspectie in de krant.

Paul werd door het ziekenhuis afgezet als hoofd van zijn afdeling en mag sindsdien niet opereren. Ook zou hij worden ontslagen als hij de inspectie nog eens waarschuwt. Paul werd in het gelijk gesteld, maar is nog altijd niet gerehabiliteerd.

Het zou een structureel probleem zijn dat de intensive care adviezen van hart- en longchirurgen negeert. Kritiek daarop zou worden gezien als 'conflicterend gedrag'. Sommige chirurgen zouden patiënten inmiddels doorverwijzen naar een ander ziekenhuis om te voorkomen dat ze op de ic van hun eigen ziekenhuis terechtkomen.

Een woordvoerder van het management van het ziekenhuis zegt in de krant dat al wordt gewerkt aan het verbeteren van de communicatie. Een groot deel van de staf zou daar echter geen vertrouwen in hebben.