Piloot vliegtuigcrash Weert was overzicht kwijt

De piloot van een zakenvliegtuig dat in 2009 neerstortte in Weert was waarschijnlijk het overzicht kwijtgeraakt. Doordat de automatische piloot was uitgevallen, nam de werkdruk toe. Door gebrek aan training en ervaring verloor hij zijn oriëntatie en de controle over het toestel. Het toestel zat op dat moment in de wolken. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid maandag. Bij het ongeval kwamen de piloot en een inzittende om het leven.

Hoewel de onderzoekers een technische of medische oorzaak niet helemaal uitsluiten, worden menselijke fouten het meest waarschijnlijk geacht. Ze wijzen daarbij ook op de gehaaste indruk die de piloot maakte bij aankomst op het vliegveld. De vlucht had op dat moment al vertrokken moeten zijn. Waarschijnlijk wilde hij de opgelopen vertraging inhalen.

Het propellorvliegtuig stortte op de fatale dag kort na de start neer in een weiland bij de Blaakvenweg, waarna het in brand vloog. De twee inzittenden waren een 60-jarige man uit Nunhem en een 57-jarige man uit Roggel.