'Occupy'-betogers proberen havens te blokkeren

Honderden betogers van de Occupy Wall Street-beweging hebben maandag geprobeerd enkele van de drukste havens aan de westkust van de Verenigde Staten te blokkeren. Op sommige plaatsen lukte dat ten dele. De politie verrichtte een handvol arrestaties, maar nergens werden grote botsingen gemeld.

Hoewel het de betogers maar op een paar plaatsen lukte om poorten naar de havens af te sluiten, besloten vakbonden van havenwerkers en in sommige gevallen ook havendiensten zelf dat de omstandigheden voor het personeel onveilig waren. Zo werden in Oakland 150 havenarbeiders naar huis gestuurd, zodat het werk in twee terminals stil kwam te liggen. In Portland werden twee terminals gesloten nadat twee personen waren gearresteerd die wapens bij zich hadden en in Longview in de staat Washington werden arbeiders naar huis gestuurd omwillen van hun 'gezondheid en veiligheid'.

Van de Occupy-beweging, die in het najaar op gang kwam tegen de inhaligheid van het bedrijfsleven en de economische ongelijkheid, zijn de meeste tentenkampen vorige maand door de politie opgeruimd. De beweging richt nu haar pijlen op de havens als de 'economische motoren van de elite'. Zij hoopt met haar de bedrijven te treffen die de havens runnen. Zo is het havenbedrijf SSA Marine voor een belangrijk deel in handen van de bank Goldman Sachs, een geliefd doelwit van de betogers. Ook graanexporteur EGT moet het dikwijls ontgelden.


'Occupy'-betogers proberen havens te blokkeren (Foto: Novum)