Rugbyer Wilkinson stopt als international

De Engelse rugbyer Jonny Wilkinson stopt als international. Dat heeft de 32-jarige flyhalf van het Franse Toulon maandag bekendgemaakt.

Wilkinson speelde tussen 1998 en dit jaar 91 interlands voor Engeland waarin hij 1179 punten liet aantekenen. Hij leidde de Engelse ploeg in 2003 in Australië naar de wereldtitel. Voor de British & Irish Lions speelde hij zes interlands en scoorde hij 67 punten.

Wilkinson debuteerde in april 1998 als 18-jarige voor Engeland. Een jaar later had hij een basisplaats veroverd in de nationale ploeg als flyhalf en nam ook steeds meer taken als kicker op zich. Met zijn karakteristieke voorbereidingspose werd hij een bekende verschijning.

In 2003 won hij met Engeland het Zeslandentoernooi, dat in 2000 en 2001 ook al was gewonnen door de Engelsen. Op het WK won een verdedigend ingesteld Engeland, dat vertrouwde op Wilkinsons accurate trappen, de wereldtitel. Wilkinson besliste de finale tegen Australië door bij een 17-17 stand in de laatste minuut met een drop goal te scoren.

Na twee jaar vol blessures kwam Wilkinson terug. In 2007 stond hij met Engeland opnieuw in de finale van het WK. Daarin was Zuid-Afrika echter te sterk. De laatste jaren had hij, mede door meer blessures, steeds minder vaak een basisplaats. Op het WK van dit jaar in Nieuw-Zeeland werd Engeland in de kwartfinale uitgeschakeld door Frankrijk.


Rugbyer Jonny Wilkinson stopt als international (Foto: Novum)