Dost evenaart Eredivisie-record

Bas Dost was afgelopen weekend op dreef in de wedstrijd tegen Excelsior (5-0). De aanvaller van sc Heerenveen nam alle treffers voor zijn rekening en schaarde zich daarmee in een illuster rijtje.

In de rijke historie van de Eredivisie lukte het slechts vijf spelers om vijf keer in een uitwedstrijd te scoren. Marco van Basten was de laatste speler, die er in slaagde om vijf keer het net te doen bollen. De voormalig spits van Ajax deed dit op 15 september 1985 in de wedstrijd tegen Heracles Almelo.

Naast Dost en Van Basten troffen ook Bert Theunissen, Coen Dillen (beide PSV), Henk Schouten (Feyenoord) en Jan Seelen (Ajax) vijf keer doel in een uitwedstrijd in de Eredivisie. De laatstgenoemde speler heeft ook nog de snelste hattrick ooit op zijn naam staan. Hij had slechts twee minuten nodig om drie keer te scoren.

Het grootste aantal doelpunten staat nog altijd op naam van Afonso Alves. De Braziliaan maakte in 2007 zeven van de negen doelpunten in de wedstrijd tegen Heracles Almelo. De Heraclieden slaagden er destijds niet in om een tegengoal te produceren.


Bas Dost vier zijn derde treffer tegen Excelsior (Foto: Pro Shots)