Flinke loonstijging jongeren in cao supermarkten

In de maandagochtend gesloten cao voor supermarktpersoneel gaan jongeren onder de 18 jaar er flink op vooruit. Zij krijgen in twee jaar tijd 6,8 procent loonsverhoging, melden CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten. Driekwart van de 260 duizend supermarktmedewerkers is jonger dan 18.

De loonsverhoging bestaat uit verschillende delen. Voor iedereen geldt dat het loon vanaf oktober met 1,8 procent stijgt. De bonden hadden ingezet op twee procent. Vanaf augustus volgend jaar stijgt het loon nog eens met twee procent. Voor jongeren geldt dat het loon vanaf 1 januari nog eens met anderhalf procent stijgt. Dat wordt in 2013 herhaald.

Vanuit het pensioenakkoord wordt bekeken wat nog meer voor de oudere werknemers kan worden gedaan. Verder wordt de zogenoemde Commissie Nalevingsinstrument Supermarkten verder opgetuigd. Als een bedrijf zich niet aan de cao houdt, kan een werknemer dat hier melden. De commissie, een initiatief van de bonden en de supermarkten, kan dan een boete opleggen.

De onderhandelingen duurden negen maanden en zijn niet soepel verlopen. FNV Bondgenoten voerde uiteindelijk acties, CNV Dienstenbond vond dit niet nodig.