Britse vicepremier Nick Clegg furieus over Cameron

De Britse vicepremier Nick Clegg is furieus dat premier David Cameron Groot-Brittannië in een isolement heeft geplaatst door op de eurotop van afgelopen week te dreigen een veto uit te spreken over het overdragen van soevereiniteit aan Brussel. Dat zei Clegg zondag tegen de Britse publieke omroep BBC.

Hoewel Clegg Cameron in het openbaar nog steunde en de premier prees voor de 'bescheiden' garanties die hij van Brussel eiste, brieste hij achter gesloten deuren over de 'spectaculaire mislukking' om in Brussel een betere onderhandelingspositie te verwerven. De uitkomst van de top is zeker niet in het belang van Groot-Brittannië, aldus Clegg, en plaatst het land in een isolement.

"Ik ben zwaar teleurgesteld over de uitkomst van de top van afgelopen week", zei Clegg zondag tegen de BBC, "juist omdat ik denk dat het gevaar dreigt dat Groot-Brittannië geïsoleerd raakt en in de Europese Unie in de marge verdwijnt."

"Ik denk niet dat dat goed voor banen is, noch in de City (het financiële hart van Londen, red.) noch elders. Ik denk niet dat het goed is voor de economische groei of voor gezinnen waar dan ook in het land."

Clegg sprak vrijdagmiddag, na de eurotop, via de telefoon met Cameron en maakte de premier zijn ongenoegen kenbaar. "Ik zei dat het slecht is voor Groot-Brittannië." Volgens de vicepremier hebben de Conservatieven die de uitkomst van de top verwelkomden het 'geweldig mis'. "Er is niets stoers aan een Groot-Brittannië dat ergens in de Atlantische Oceaan ronddobbert, dat niet voor zich kan opkomen in Europa en niet serieus wordt genomen in Washington."

De vicepremier is van mening dat Cameron nodeloos met een veto heeft gedreigd, omdat dat op dat moment nog helemaal niet van belang was. "Het ironische is: we zijn nooit gevraagd om als land soevereiniteit over te dragen aan de Europese Unie. Wat ons wel werd gevraagd was in te stemmen met een aantal regels die de eurozone in staat zou stellen fiscale maatregelen te treffen."

Minister van buitenlandse zaken William Hague liet in een reactie weten dat Groot-Brittannië niet wordt gemarginaliseerd en zei dat Clegg voorafgaand aan de top zelf had ingestemd met de onderhandelingspositie die de Britse regering zou innemen.

Europa vormt al langer een splijtzwam in de Britse coalitie, waar de eurosceptische Conservatieven de positie van Groot-Brittannië in de Europese Unie willen herdefiniëren. De Liberal Democrats daarentegen vrezen voor de Britse banenmarkt en de Britse economie wanneer Groot-Britannië Europa de rug toekeert.

Het veto van Cameron betekent dat Groot-Brittannië in maart niet aan de onderhandelingstafel zit wanneer de gesprekken over een fiscale unie worden vervolgd.

Desondanks vormen de hoog oplopende emoties voorlopig geen bedreiging voor de coalitie. "Het zou nog schadelijker zijn voor het land als de coalitieregering zou vallen", zei Clegg. "In een tijd van grote economische onzekerheid zou dat een economische ramp betekenen."


Britse vicepremier Nick Clegg furieus over Cameron (Foto: Novum)