Noodtoestand in Colombia vanwege overstromingen

De regering in Colombia heeft voor de hoofdstad Bogotá en haar omgeving de noodtoestand afgekondigd. Oorzaak is de overvloedige regenval die het land al dagen teistert. Volgens de krant El Tiempo moesten ruim 10.000 mensen noodgedwongen hun huizen verlaten vanwege het wassende water. Vooral het zuidwesten van de hoofdstad is zwaar getroffen.

De overvloedige regenval op woensdag zorgde opnieuw voor problemen toen de Río Bogotá voor de tweede keer binnen een week buiten haar oevers trad. Lokale brandweerautoriteiten waarschuwen dat het water de komende dagen nog kan stijgen omdat er nog geen einde aan de regenval lijkt te komen.

De rivier kampt met een recordhoeveelheid aan water dit jaar. De waterstand staat al 64 centimeter hoger dan het niveau dat normaliter de alarmbellen doet rinkelen. Meer dan 700 boerderijen en hun landerijen in de omgeving staan onder water. In het zuidwesten van de stad staan enkele woonwijken, een school en een cruciale brug blank evenals het gebied ten noorden van het internationale vliegveld. Het riool en afwateringssysteem kon de overvloedige neerslag niet aan en heeft het inmiddels begeven waardoor er volgens de autoriteiten niets anders op zit dan te wachten tot het waterniveau weer zakt.

Burgemeester Lopez zegt dat al het mogelijke gedaan wordt voor de evacués en voor de mensen die zwaar getroffen zijn maar nadere details daarover zijn nog niet bekend gemaakt. De noodtoestand geldt voor de volledige omgeving van Bogotá omdat nieuwe overstromingen en aardverschuivingen niet worden uitgesloten. Volgens de burgemeester zijn zeker 50.000 mensen getroffen door de overstromingen.

Extra informatie en beeldmateriaal vind je hier.