Politie grijpt in op Beursplein

De politie is donderdag op het Beursplein een deel van het Occupy-kamp aan het ontruimen. Enkele tenten moeten worden afgebroken omdat de inrichting van het tentenkamp niet voldoet aan de eisen van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Dat bleek uit een controle, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Politie en brandweer zijn op het Beursplein om de demonstranten 'een handje te helpen' bij het voldoen aan de voorwaarden. Volgens de gemeente wordt het plein niet schoongeveegd. De actievoerders blijven het recht hebben om te demonstreren. Wel staan er enkele ME-busjes klaar en een bus om de demonstranten mee weg te voeren.

De Occupyers hadden tot 10.00 uur de tijd om aan de voorwaarden van Van der Laan te voldoen. De betogers beloofden gehoor te geven aan de verzoeken, maar dat is niet voldoende gelukt. Op het gebied van brandveiligheid, hygiëne en het vrijmaken van het plein is nauwelijks verbetering opgetreden. Daardoor is volgens de gemeente nog steeds sprake van overlast en onveiligheid.

De betogers moeten van Van der Laan driekwart van het plein vrijmaken. Daarna mogen nog maximaal vier personen op het plein overnachten. Verder moeten de sanitaire voorzieningen voldoen aan de eisen van de GGD en moet de brandveiligheid worden verbeterd.