Aantal overvallen fors gedaald

Het aantal overvallen is dit jaar flink gedaald. In de afgelopen elf maanden werden tweeduizend bedrijven en instellingen beroofd. Vorig jaar stond de teller in december al op bijna 2300. Dat schrijft De Telegraaf donderdag op basis van overvalcijfers van de Raad van Korpschefs.

Vooral banken en postkantoren werden dit jaar een stuk minder belaagd. Het aantal overvallen daalde met respectievelijk 75 en 83 procent. Ook pizzabezorgers, videotheken, slijterijen en tankstations zagen minder criminelen. Het aantal overvallen op juweliers, de medische sector en cafés liep juist op. Vooral juweliers moesten het met een stijging van 22 procent vaker ontgelden.

Hoofdcommissaris Frans Heeres, lid van de landelijke Taskforce Overvallen, is blij met de cijfers. "Maar tevreden zijn we allerminst, omdat het nog verder moet dalen naar maximaal 1900 overvallen in 2015", zegt hij in de krant. "Dat betekent dat we jaarlijks zeker nog driehonderd tot vierhonderd van dit soort misdrijven extra moeten voorkomen."

Volgens Heeres zijn er dit jaar al bijna zeshonderd overvallen opgelost. Iets meer dan duizend verdachten zijn overgedragen aan het Openbaar Ministerie. "Ik verwacht dat we uiteindelijk op een ophelderingspercentage van 40 procent zullen uitkomen."